Glucophage Nedir? Ne işe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Glucophage, tip 2 diyabet tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir ilaçtır. Ayrıca prediyabetik hastalarda hastalığın önlenmesi amacıyla ya da fazla kilolu diyabet hastalarında kilo vermeye destek için de reçete edilebilir. Etkin maddesi metformin, hücrelerin glikozu daha verimli kullanmasını sağlayarak kan şekeri düzeylerini kontrol altına alır. Mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalı ve tedavi sırasında laktik asidoz riski ve hipoglisemi belirtilerine karşı dikkatli olmak gerekir.

Glucophage nedir?

Glucophage, tip 2 diyabet hastalarının tedavisinde kullanılan metformin, etken maddeli bir ilaçtır. Metformin oral antidiyabetikler (biguanidler) olarak adlandırılan bir ilaç grubuna dahildir. Hücrelerin glikozu daha etkin kullanmasını ve kan şekerini düşürmeyi amaçlar. Aynı zamanda, insülin düzeylerini kontrol etmek ve kilo kaybına yardımcı olmak için kullanılabilir. Eczanelerde her bir tableti 500 mg, 850 mg veya 1000 mg metformin içeren film tablet formlarında bulunur. Doktorunuza danışmadan kullanmayınız.

Glucophage ne işe yarar?

Glucophage Nedir?
Glucophage Nedir?

Glucophage aşağıdaki durumlarda kullanılır:

  • Özellikle fazla kilolu tip 2 diyabet hastalarında, tek başına diyet ve egzersizin kan şekeri düzeyi kontrolünde yeterli olmadığında, (tek başına veya diğer antidiyabetik ilaçlarla birlikte kullanılabilir)
  • 10 yaş ve üzeri çocuklar ve ergenlerde tip 2 diyabet tedavisinde (tek başına veya insülinle birlikte kullanabilir),
  • En az bir risk faktörü taşıyan prediyabetik bireylerde, yaşam tarzı değişikliğinin kan şekeri düzeyini normal sınırlarda tutmakta yetersiz kaldığı durumlarda tip 2 diyabetin önlenmesi için kullanılabilir.

Glucophage nasıl kullanılır?

  • Glucophage’i mutlaka doktorunuzun reçete ettiği şekilde ve dozda kullanın. Doktorunuzun onayı olmadan ilacı kullanmayı bırakmayın, doz değişikliği yapmayın.
  • İlacınızı, olası sindirim sistemi problemlerini önlemek için yemekler ile birlikte veya yemeklerden sonra alabilirsiniz.
  • Tabletleri bir bardak su ile ezmeden, çiğnemeden yutun.
  • Glucophage’i eğer günde bir doz alıyorsanız kahvaltıda, ikiye bölünmüş alıyorsanız kahvaltı ve akşam yemeğinde, üçe bölünmüş alıyorsanız kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeğinde alın.
  • Tedavinizin işe yaraması için doktorunuzun size önerdiği diyet ve düzenli egzersiz gibi sağlıklı yaşam önerilerini dikkate alın ve düzenli uygulayın.
  • Eğer bir dozu almayı unutursanız unuttuğunuz dozu atlayarak bir sonrakinden devam edin. Unuttuğunuz dozu telafi etmek için çift doz almayın
  • İlacın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğunu hissediyorsanız doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Glucophage kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Glucophage kullanırken aşağıdaki konularda dikkatli olun:

  • Ciddi tıbbi bir durum olan laktik asidoz riski (böbreklerin düzenli çalışmaması, kontrol altında tutulmayan şeker hastalığı, ciddi enfeksiyonlar, uzun süreli açlık ya da alkol kullanımı, ciddi sıvı kaybı, karaciğer problemleri, yeterli oksijen alamamaya neden olan herhangi bir tıbbi durum riskte artışa neden olabilir) ve belirtileri konusunda dikkatli olun. (laktik asidoz belirtilerini “Glucophage doz aşımı” başlığımızda bulabilirsiniz)
  • Eğer Glucophage’i hipoglisemiye (kan şekeri düşüklüğüne) neden olabilecek diğer antidiyabetik ilaçlardan biriyle kullanıyorsanız halsizlik, sersemlik, terlemede artış, hızlı kalp atışı, görme bozuklukları veya konsantrasyon bozukluğu gibi hipoglisemi belirtileri yaşayabilirsiniz. Böyle bir durumda araç ya da makine kullanmayın. Bu durumu düzeltmek için şeker içeren yiyecek ve içecekler tüketin.

Glucophage ne zaman içilmeli?

Glucophage’i günde bir kez alıyorsanız sabah (kahvaltıda), ikiye bölünmüş alıyorsanız sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinde, üçe bölünmüş alıyorsanız sabah kahvaltısı, öğlen yemeği ve akşam yemeğinde, yemekler ile birlikte veya yemeklerden sonra alabilirsiniz.

Glucophage kullanım dozu

  • Yetişkinlerde standart kullanım: Doktorunuz farklı bir kullanım reçete etmediyse önerilen başlangıç dozu günde 2 veya 3 kez 500 mg veya 850 mg’dır. Maksimum günlük doz 3000 mg’dır (3’e bölünmüş şekilde)
  • 10 yaş ve üzeri çocuklarda ve ergenlerde standart kullanım: Önerilen başlangıç dozu günde bir kez 500 mg veya 850 mg’dır. Maksimum günlük doz 2000 mg’dır (2 veya 3’e bölünmüş şekilde).
  • İnsülin de kullanan kişilerde: Başlangıç dozu değişebilir.
  • Diyabetin önlenmesinde: Önerilen başlangıç dozu günde 2 kez 500 mg ya da 850 mg’dır. Hastanın glisemik durumu ve risk faktörleri tedavi süreci için düzenli takip edilmelidir.
  • 10-12 yaş arası için yeterli deneyim olmadığı için bu yaş grubunda ancak doktorun özel önerisiyle kullanılmalıdır.
  • Böbrek fonksiyon bozukluğu olanlarda: Glomerular filtrasyon oranı 45 ila 60 ml/dak arasında olan hastalarda önerilen başlangıç dozu günde 1 kez 500 mg ya da 850 mg’dır. Maksimum günlük doz 1000 mg’dır (2 doza bölünmüş şekilde). Hastanın böbrek fonksiyonları her 3-6 ayda bir kontrol edilmelidir.

Tedavi süresince hastanın böbrek fonksiyonları ve kan glukoz düzeyleri düzenli takip edilmeli, gerekli durumlarda doz değişikliği yapılmalıdır.

Glucophage doz aşımı

Yüksek dozda Glucophage kullanmak kusma, kas krampları ile karın ağrısı, şiddetli yorgunluk, nefes darlığı, vücut sıcaklığında düşme ve kalp atışının yavaşlaması gibi belirtilerle kendini gösteren ve acil tıbbi müdahale gerektiren “laktik asidoz”a neden olabilir. Kullanmanız gerekenden fazla Glucophage kullandıysanız ilacı kullanmayı hemen bırakın ve doktorunuzu arayın.

Glucophage hangi ilaçlarla kullanılmaz?

Bir tür ilaç olan iyotlu kontrast maddelerin kan dolaşımınıza verilmesinin gerektiği X-Ray cihazı veya görüntüleme ile ilgili herhangi bir işleme girecekseniz veya cerrahi girişim geçirecekseniz, işlemden veya girişimden en az 48 saat önce ve sonra Glucophage kullanmamalısınız. Ayrıca Glucophage bazı ilaçlarla birlikte kullanıldığında ilaçların etkilerinde değişikliğe neden olabilir. Aşağıdaki ilaçlardan birini ya da herhangi bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza bilgi verin:

  • İdrar söktürücü ilaçlar (diüretikler),
  • Salbutamol veya terbutalin gibi beta-2-agonistleri,
  • Kortikosteroid grubu ilaçlar,
  • Diğer antidiyabetik ilaçlar
  • Kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde kullanılan anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri
  • Kandaki metformin miktarını değiştirebilen ilaçlar (verapamil, rifampisin, simetidin, dolutegravir vb.)
  • Antienflamatuar ağrı kesiciler (ibuprofen, selekoksib vb.),

Glucophage alkolle alınır mı?

Glucophage ile birlikte alkol ya da alkol içeren ilaç kullanmak özellikle karaciğer problemleri olan ya da beslenme bozukluğu yaşayan kişilerde laktik asidoz riskini arttırabilir. Ayrıca alkol hipoglisemiye de neden olabilir. Glucophage kullanırken alkol almayın.

Glucophage eşdeğer (muadili) ilaçlar

Eczanelerede bulabileceğiniz Glucophage’in etkin maddesini içeren muadil ilaçlar; Diabest, Diaformin, Glifor, Glinext, Glucotard, Gluforce, Glukofen, Insufor, Matofin, Mefoday MR, Metforix, Metfull, Metodel.

Glucophage formları ve türleri

Glucophage eczanelerde 500 mg, 850 mg ve 1000 mg’lık film tablet formlarında bulunmaktadır.

Glucophage kimler kullanamaz?

Eğer aşağıdaki durumlardan biri sizin için geçerliyse Glucophage kullanmayın:

  • İlacın etkin maddesi metformine veya içerdiği yardımcı maddelerden herhangi birine karşı alerji,
  • Şiddetli karaciğer veya böbrek yetmezliği,
  • Kontrol altına alınamayan şeker hastalığı (belirtileri için kullanma talimatına bakın)
  • Ketoasidoz (keton cisimciklerinin kanda birikip diyabetik komaya yol açabileceği bir durum), (belirtileri için kullanma talimatına bakın)
  • Metabolik asidoz (böbrekler tarafından atılması gereken asit iyonlarının birikmesi), (belirtileri için kullanma talimatına bakın)
  • Herhangi bir sebepten şiddetli su kaybı (dehidrasyon)
  • Akciğer ya da bronş sistemini veya böbrekleri etkileyen ciddi bir enfeksiyon riski,
  • Akut kalp yetmezliği veya kalp krizi geçmişi,
  • Ciddi kan dolaşımı problemleri,
  • Nefes darlığı, Septisemi,
  • Çok fazla alkol tüketimi, Emzirme.

Hamilelikte ve emzirirken Glucophage kullanımı

Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız Glucophage kullanmadan önce mutlaka doktorunuza bilgi verin. Doz veya tedavi değişikliği yapması gerekebilir. İlacı kullanırken hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuzla konuşun. Emziriyorsanız Glucophage kullanmayın.

Glucophage yan etkileri ve zararları

Çok yaygın yan etkiler

  • Mide bulantısı, kusma
  • Karın ağrısı, İştah kaybı, İshal.

Bu yan etkiler genellikle tedavinin başlangıcında görülür ve ilacı bölünmüş dozlarda yemek sıraında veya yemek sonrasında alarak önlenebilir. Ancak belirtiler devam ederse Diaformin kullanmayı bırakın ve size en yakın hastaneye başvurun.

Yaygın yan etkiler

  • Aşırı halsizlik, Baş dönmesi ve sersemlik hali,
  • Tat alma bozukluğu (ağızda metalik tat), Baş ağrısı.

Glucophage zayıflatır mı?

Glucophage’in etkin maddesi metformin beynin iştah merkezlerinde değişikliğe neden olarak ve bazı metabolik değişiklikleri tersine çevirerek zayıflamaya yardımcı olabilir. Ayrıca tip 2 diyabeti olmayan kişilerde de kilo vermeyi destekleyebilir. Ancak Glucophage mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır ve hiçbir zaman sağlıklı diyet ve düzenli egzersizin yerine geçemez.

Son Eklenenler

20’lik Diş Ağrısı Neden Olur? 20’lik Diş Çekimi Sonrası Ne Yapılmalıdır?

Halk arasında akıl dişi olarak adlandırılan ve üçüncü azı dişleri şeklinde de ifade edilen 20’lik dişler, genellikle 17 -25 yaş aralığında çıkan, toplamda 4 adet olarak tamamen sorunsuz bir şekilde çıkan üçüncü ve son azı dişleridir. Bazı bireylerde yarım ya da tam gömülü şekilde çıkan 20'lik dişler özellikle çenedeki yer yetersizliğine bağlı olarak bölgedeki diş etinde kızarıklık, şişlik, lenf hassasiyeti, ağrı veya ağız açmada kısıtlılığa sebep olabilir. Bilinenin aksine 20 yaş dişlerinin her durumda çekilmesi gerekmez. Herhangi bir ağrıya sebep olmadan çiğneme işlevine yardımcı olabilir. Ancak özellikle yarısı çıkan, gömülü, çürük ve diş eti enfeksiyonuna yol açan 20’lik dişlerin çok vakit kaybetmeden çekilmesi gerekir. 

Coraspin Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Coraspin (asetilsalisilik asit), steroid olmayan ağrı kesiciler grubundan bir ilaçtır. Pıhtılaşma engelleyici özelliği ile kalp ve damar hastalığı riski taşıyan hastalarda damar tıkanıklığı, kalp...

Ecopirin Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Ecopirin (asetilsalisilik asit), steroid olamayan antiinflamatuar grubundan, pıhtılaşma engelleyici bir ilaçtır. Etkin maddesi asetilsalisilik asit, trombositlerin kümeleşmesini engelleyerek çalışır. Özellikle kalp ve damar hastalığı...

Popüler Doktorlar

0 5 üzerinden

Dr. Ayça Karabekiroğlu

Dahiliye
0 5 üzerinden

Uzm. Dr. Ahmet Karataş

Medigold Sağlık Grubu - Medigold Hastanesi
0 5 üzerinden

Dr. Hatice Bilgen Yıldırım

Benzer İçerikler